Masažas ir kitos blogybės

Cituojant enciklopediją: Masažas – sisteminis arba laisvas minkštų kūno dalių spaudimas, tempimas, žnaibymas, vibracija ir kitoks rankomis arba prietaisais atliekamas fizinis veikimas, siekiant teigiamo poveikio organizmui arba jo dalims. Gali būti taikomas atskiroms kūno dalims arba nuosekliai visam kūnui. Masažas naudingas kraujo apytakos gerinimui, kai kurių sužalojimų gydymui, streso sumažinimui.

Viskas būtų kaip ir aišku. Masažas skirtas žmogaus savijautai gerinti ir sveikatai stiprinti. Deja, mūsuose šis reiškinys tapatinamas su pasileidimu ir vulgarumu. Jeigu skelbimą apie atliekamą masažą įdeda moteris, jai skambina ir reikalauja erotinio masažo, jeigu vyras – jis pakrikštijamas pasileidėliu arba iškrypėliu. Kodėl taip yra? Ar tik todėl, kad išskyrus kai kurias masažo rūšis, masažuojamas nuogas kūnas ar jo dalis? Lietuviškas dorumas neleidžia apnuoginti savo kojos ar nugaros masažuotojui? Ar jeigu jau nuskambėjo žodis “apnuoginti”, tai iškart jį reikia sieti su pasileidimu?

O gal šiuo atveju galima kalbėti apie žmonių ribotumą, vidinius kompleksus ir nenorą matyti daiktų tokių, kokie jie yra? Gal toks požiūris susiformavo dėl per didelės seksualinės laisvės atskiestos apsimestiniu lietuvišku drovumu – jeigu kur egipte, tai tegul masažuoja, bet jei Lietuvoje, tai ką žmonės pagalvos?

Kas turi atsitikti, kad tipinis lietuvis nustotų tapatinti masažą su priekabiavimu arba pasileidimu?  Kas turi pasikeisti žmonių mąstyme, kad skaitydami skelbimą – atliekų masažą – jie matytų masažą, o ne pigias sekso paslaugas? Galų gale, kaip turi būti pateikiamas masažas, kad jis būtų nustotas tapatinti su prostitucija? Ar tiesiog dabar skiname “visiškos demokratijos ir laisvės” vaisius ir tiesiog reikia kantriai pralaukt, kol užaugs nauja, mažiau stereotipų ir išankstinių nuostatų turinti karta? Karta, kuri sąvokas ir terminus matys tokius, kokie jie yra, ir neieškos juos užslėptos prasmės…

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.