Egitpas – nejau viskas netikėta?

Dabar visas pasaulis susidomėjęs seka įvykius Egipte. Na jo, karas, maras, riaušės ir kiti malonumai. Kažkaip iškart pasimiršo žmogaus teisių pažeidimai Kinijoje, ant naujo karo slenksčio atsidūrusios Korėjos, “laimėtas karas” Čečėnijoje. Nublanko net tas pats Tunisas, nuo kurio viskas kaip ir prasidėjo.

Tačiau kuo daugiau stebiu, tai kas vyksta Egipte, tuo dažniau susimąstau apie rusų politologų išsakytą hipotezę apie JAV nešamą dermokratiją. Pažiūrėkim: 30 metų valdė sau Mubarekas ir buvo pasiruošęs valdžią sūnui perleisti. Egitptas sulaukdavo turistų, visur buvo gražu ir ramu (bent jau turistams), o dabar staiga bam – ir tauta sukilo. Tiesiog šiaip. Beveik taip pat, kaip savo laiku Persijoje, kur buvo nuspręsta nuversti “blogą” šachą.

Žiūrim toliau – prasidėjo “taikūs” mitingai ir iš kalėjimų pabėgo (o gal buvo paleisti?) nusikaltėliai. Čia nereikia toli ieškoti. Visi, norėdami neramumų šalyje, iš kalėjimų paleidžia nusikaltėlius. Seniai žinoma ir patikrinta praktika. Vėlgi, kyla klausimas, kam tas paleidimas naudingas? Demokratinių permainių siekiančiai liaudžiai? Turistams?

Egiptas. JAV pirmoji paskelbė pradedanti evakuaciją. Kiti dar svarstė, o amerikonai jau rinko žaislus. Tiesa, panašu, kad krizė palietė ir šią šalį, nes visi norintys bus  vežami tik iki Europos ar Turkijos. Įdomu kam – kad saugiai paliktų Egiptą ar kad pakeltų šių, JAV sąjungininių, ekonomiką? Tiesiog retorinis klausimas.

Galiausiai. Prieš savaitę pasirodęs pranešimas apie tai, kad al fajedžius savo mašiniukus išparduoda. Kas galėtų paneigti, kad šis turtingas egiptietis nežinojo apie artėjančius neramumus? Kas gali užtikrinti, kad 10 automobilių, vertų kelių milijonų eurų pardavimas dabar niekaip nesusijęs su prasidėjusiomis riaušėmis? Ir kas gali garantuoti, kad po dermokratiško perversmo šioje arabų šalyje užsieniečiams – vokiečiams, prancūzams, anglams – priklausantys viešbučiai nebus nacionalizuoti , kaip tai savo laiku įvyko Kuboje, o šalies atstatymo darbai nebus patikėti amerikonams, kaip kad tai vyksta Irake?

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

2 Responses to Egitpas – nejau viskas netikėta?

  1. skirtumas says:

    Ar tik neteisini Mubareko? Ar tik peiki JAV priemones? Ir dar vienas klausimas: ar demokratija pas arabus nepasiteisintų? Jie dar nepriaugo, neperplaukė visų šūdų upių, kurias perplaukė Europa su visais savo WW?

  2. Rokiškis says:

    Jei neklystu, pirmas evakuaciją pradėjo Izraelis, o ne JAV. O tuo tarpu JAV tik vakar paskelbė apie tai, kad evakuos.

    O šiaip – didysis revoliucijos teoretikas ir praktikas teigė, kad liumpenproletariatas yra varančioji revoliucijos jėga. Kiek supratau, kalinius visgi išleido minia.

    Yra dar toks variantas, kad visgi arabiški reikaliukai sukami. Nes įvykiai vis tose šalyse, kuriose režimas kompensuoja islamistus.

Comments are closed.